Over the Moon

badeboot

Op 30 juli komen vanaf 12 uur  zo’n 40 – 50 historische bedrijfsvaartuigen aanmeren en overnachten in Alkmaar, ze zijn op weg naar een groot botenfeest in Den Helder, en het kunstwerk in de Turfhaven maakt die dag onderdeel uit van het evenement. ‘s Middags zullen er op het ponton verschillende acties en performances worden uitgevoerd door de kunstenaars.

Het project van David Bade is één van de kunstprojecten van de Noord-Holland Biënnale (NHBNL), die dit keer als thema heeft: het Noordhollands kanaal. Het ponton vormde drie weken lang de drijvende basis voor een groep jonge kunstenaars, die onder leiding van David Bade werkten aan een gezamenlijk beeld daarop. Individuele ideeën vermengden zich tot creatieve processen, die allen te maken hadden met het thema van de Noord Holland Biënnale: het Noord-Hollands kanaal. De ene deelnemer dook in de geschiedenis en vond dat er veel zand nodig was en zo bouwde ze met big-bags kubieke meters als bouwstenen aan de installatie. Graven, zand en bagger, maar ook om te herinneren aan het lijden van de ca. 900 mensen die toen werkten aan het uitgraven van het kanaal. Een ander herdenkt dit gegeven met een blinkende schep, als hoogste punt van het schip, die als windwijzer de arbeid richting geeft….Arbeid met alle winden mee, of juist tegen de wind in! Zo ontstond in een dynamische interactie van kritische creatieve geesten een levendige schuit, die de titel meekreeg: ‘Over the Moon’. De verbeelding voert de boventoon.

Op en rondom het ponton zullen ook allerlei teksten en tekeningen op zeildoek te zien zijn. Begin juli, toen de groep kunstenaars voor het eerst bij elkaar kwam in een grote loods die de werf ter beschikking had gesteld, ontstonden er felle discussies: wat gaan we doen met het kanaal, wat is dat, kunst? hoe gaan we dit aanpakken, wanneer is iets kunst…? hoe hou ik mijn eigen lijn vast… Er werden allerlei plannen uitgewerkt, schetsen gemaakt, de vloer lag bezaaid met grote vellen papier, en een deel van al die schetsen en kreten is nu uitgeprint en te zien op het ponton tot eind augustus.

Deelnemende kunstenaars: Elvis Chen, Marja Vink, Harley Davelaar, Saskia Tannemaat, Oshira Verspyck, Hiu Jen Lai, Anan Striker, Tanja Ritterbex, Karin Voogd, Diederik Sibma, Vera Gotwalt en Gideon Oosten.